Standardy Fairtrade
Standardy Fairtrade dzielimy na ogólne i specyficzne dla poszczególnych produktów. Ich spełnienie jest wymagane od producentów oraz nabywców i przetwórców ich produktów. Mianem producentów w systemie Fairtrade określa się rolników z krajów globalnego Południa, którzy są głównymi beneficjentami systemu Fairtrade. Certyfikat Fairtrade mogą uzyskać również plantacje i zakłady zatrudniające pracowników najemnych. Przedsiębiorcy skupujący od nich plony zobowiązani są płacić im określoną standardami cenę i przestrzegać warunków określonych w standardach Fairtrade.
Obecnie istnieją standardy dotyczące następujących produktów: banany, bawełna, cukier trzcinowy, herbata, kakao, kawa, komosa ryżowa (quinoa), kwiaty cięte, miód, orzechy/ziarna oleiste, owoce i warzywa świeże, owoce suszone, piłki sportowe, przyprawy, rośliny ozdobne, ryż, soki, wino, złoto.
Standardy Fairtrade (ogólne jak i specyficzne dla poszczególnych produktów) regulują między innymi następujące kwestie:
Cena minimalna Fairtrade
- to stała cena skupu plonów, która zabezpiecza spółdzielnie rolnicze przed spadkami cen na rynku
- jeżeli cena rynkowa jest wyższa od ustalonej ceny minimalnej Fairtrade, kupiec w systemie Fairtrade jest zobowiązany zapłacić co najmniej cenę rynkową
- aktualne cen minimalnych poszczególnych produktów i wartości premii Fairtrade jest dostępne pod linkiem price.www.fairtrade.net
Premia Fairtrade
- dodatkowe środki wypłacane spółdzielni w zależności od ilości sprzedanych produktów przez pierwszego kupca w systemie Fairtrade
- premię Fairtrade otrzymują również pracownicy plantacji i zakładów, które mają certyfikat Fairtrade
- służy do finansowania modernizacji gospodarstw i realizacji projektów dla całych społeczności, np. poprawy warunków mieszkaniowych, zapewnienia edukacji, opieki medycznej itp.
- decyzje o wykorzystaniu premii Fairtrade podejmowane są w drodze demokratycznego głosowania członków spółdzielni lub pracowników plantacji
Możliwość prefinansowania / kredyty
- np. w przypadku kawy, orzechów, bawełny – możliwość otrzymania zaliczki przez organizację producencką, do 60% wartości zakontraktowanego zakupu – dzięki temu może ona skupić zbiory od swoich członków, bez konieczności zaciągania kredytu lub opóźniania wypłaty zrzeszonym rolnikom
- w przypadku kakao, soków, miodu, cukru, herbaty – kredyty przedeksportowe, w razie potrzeby uruchamiane w wysokości do 60% ceny zakupu
Odpowiednie warunki socjalne
- ochrona praw kobiet i przeciwstawianie się ich dyskryminacji (równe wynagrodzenie, udział w podejmowaniu decyzji)
- zakaz pracy przymusowej i pracy dzieci
- wolność zrzeszania się
- bezpieczeństwo i ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój i ochrona środowiska naturalnego
- producent ocenia swoje oddziaływanie na środowiskowo i tworzy plan jego minimalizacji
- stopniowe ograniczanie użycia w rolnictwie środków chemicznych (zachęta np. poprzez wyższą cenę minimalną dla produktów z certyfikatem rolnictwa ekologicznego)
- zakaz stosowania GMO
- stopniowe wdrażanie zrównoważonych systemów zagospodarowania odpadów
Standardy Fairtrade ustala Komitet Standardów Fairtrade International, w skład którego wchodzą reprezentanci organizacji członkowskich, sieci producenckich Fairtrade oraz niezależni eksperci. Komitet prowadzi przy tym szerokie konsultacje z producentami, przedsiębiorcami, niezależnymi ekspertami, inspektorami dokonującymi certyfikacji itp. oraz przestrzega kodeksu dobrych praktyk ustanawiania standardów ISEAL Alliance.
Szczegółowe informacje i dokumenty dotyczące standardów Fairtrade znaleźć można na stronie www.fairtrade.net/standards.html