Spółdzielnia KCGA, MALAWI

Henry Matenda uprawia trzcinę cukrową na polu o powierzchni 2,5 hektara.Henry Matenda uprawia trzcinę cukrową na polu o powierzchni 2,5 hektara. Należy do malawijskiego związku producentów trzciny cukrowej Kasinthula Cane Growers’ Association (KCGA).

Informacje o producencie

Henry Matenda wstąpił do związku w 1998 roku. Obecnie pełni funkcję członka jednej z komisji. Nadzoruje również ważenie plonów na wadze pomostowej.

Z żoną Agnes mają dwójkę małych dzieci: córkę Esthery i syna Chrisa. W czasie wolnym Henry chętnie gra w piłkę nożną i ogląda mecze piłkarskie. Jego ulubioną drużyną jest występujący w Premier League FC Liverpool.

Związek producentów trzciny cukrowej Kasinthula Cane Grower’s Association

Związek KCGA zrzesza drobnych producentów trzciny cukrowej z regionu doliny Shire na południu Malawi. Panują tam trudne warunki do życia. Przez większą część roku jest bardzo gorąco i sucho. Powracające susze wywołują okresy głodu, natomiast występujące dwa razy do roku deszcze są przyczyną powodzi.

Jedynie nieliczni mieszkańcy potrafią czytać i pisać, a większość ludzi żyje w biedzie. Za domy służą im lepianki pokryte strzechą. Niewiele rodzin stać na hodowlę zwierząt. Większość z nich uprawia kukurydzę, maniok, sorgo, proso lub ryż. Niektórzy zarabiają na życie, uprawiając trzcinę cukrową lub bawełnę albo pracując jako robotnicy rolni na pobliskich plantacjach trzciny.

Poza niesprzyjającym klimatem lokalne społeczności borykają się z takimi problemami, jak wysokie koszty produkcji, słabo rozwinięta infrastruktura i opieka zdrowotna czy brak doradztwa w zakresie rolnictwa i odpowiednich technik produkcji.

Związek KCGA powstał w 1996 roku jako wspólne przedsięwzięcie władz Malawi i pobliskiej cukrowni należącej do firmy Illovo Sugar. Celem projektu jest walka z biedą. Aby zwiększyć ilość plonów dostarczanych do cukrowni, rozpoczęto obsiewanie dużych obszarów nieużytków. Zatrudnienie znalazło wówczas 282 rolników, którzy gospodarowali na wydzielonych polach o wielkości od dwóch do trzech hektarów.
Gleba w tym rejonie jest żyzna, jednak brak regularnych opadów deszczu oznacza konieczność budowy kosztownego systemu nawadniania, na który nie stać większości rolników. Bez dostępu do wody produkcja trzciny cukrowej byłaby niemożliwa.

10474scr-kcga-woman

Za sprawą dotacji z Unii Europejskiej udało się zwiększyć obszar uprawy do 1155 hektarów. Liczba członków związku zwiększyła się do 482. Dodatkowo przy uprawie zatrudnienie znalazło niemal 800 stałych i sezonowych robotników rolnych. W latach 2011–2012 zebrano 69 tysięcy ton trzciny cukrowej, z której wytworzono 7700 ton cukru. Kolejny, zrealizowany w 2013 roku program zakładał zwiększenie obszaru upraw do 1 435 hektarów, zwiększenie liczby członków związku do 622 i wzrost produkcji do 16 tysięcy ton cukru rocznie.

Partnerstwo z Fairtrade

Organizacja KCGA uzyskała certyfikat Fairtrade w styczniu 2003 roku. Oprócz wynegocjowanej z cukrownią ceny skupu trzciny cukrowej za każdą tonę sprzedawaną na zasadach Fairtrade związek otrzymuje premię Fairtrade w wysokości 60 dolarów. Rolnicy uzgodnili, że 30% premii będą przeznaczać na lokalne projekty rozwojowe, kolejne 30% na oranie ziemi i ponowny zasiew, natomiast pozostałe 40% posłuży do opłacania czesnego w szkołach oraz poprawy warunków mieszkaniowych rolników. Nad realizacją projektów finansowanych z premii czuwa wybrana komisja.

Przykłady wykorzystania premii Fairtrade

Środki z premii Fairtrade są inwestowane zarówno w podnoszenie wydajności produkcji, jak i opiekę zdrowotną, dostęp do czystej wody, edukację i szereg innych projektów mających na celu walkę z ubóstwem na szczeblu lokalnym. Przykładowe realizacje:

Większość zrzeszonych w związku rolników przeniosło się z krytych strzechą chat do nowo wybudowanych domów z cegły.

Dokąd trafia cukier Fairtrade?

KCGA sprzedaje wszystkie swoje plony na zasadach Fairtrade. Wyprodukowany cukier trafia m.in. do Belgii, Niemiec, Norwegii i Stanów Zjednoczonych. W Wielkiej Brytanii kupują go firmy Co-op, Equal Exchange, Napier Brown, Nirvana Sugars, Traidcraft i Whitworths.

Biały i brązowy cukier KCGA dostępny jest w paczkach i saszetkach. Ponadto jest używany jako składnik ciast, ciastek, czekolady pitnej, słodyczy, a nawet grzanego wina. Stanowi również składnik niektórych kosmetyków Fairtrade, jak peelingi do ciała czy maseczki.