Spółdzielnia KCGA, MALAWI
Henry Matenda uprawia trzcinę cukrową na polu o powierzchni 2,5 hektara. Należy do malawijskiego związku producentów trzciny cukrowej Kasinthula Cane Growers’ Association (KCGA).
Informacje o producencie
Henry Matenda wstąpił do związku w 1998 roku. Obecnie pełni funkcję członka jednej z komisji. Nadzoruje również ważenie plonów na wadze pomostowej.
Z żoną Agnes mają dwójkę małych dzieci: córkę Esthery i syna Chrisa. W czasie wolnym Henry chętnie gra w piłkę nożną i ogląda mecze piłkarskie. Jego ulubioną drużyną jest występujący w Premier League FC Liverpool.
Związek producentów trzciny cukrowej Kasinthula Cane Grower’s Association
Związek KCGA zrzesza drobnych producentów trzciny cukrowej z regionu doliny Shire na południu Malawi. Panują tam trudne warunki do życia. Przez większą część roku jest bardzo gorąco i sucho. Powracające susze wywołują okresy głodu, natomiast występujące dwa razy do roku deszcze są przyczyną powodzi.
Jedynie nieliczni mieszkańcy potrafią czytać i pisać, a większość ludzi żyje w biedzie. Za domy służą im lepianki pokryte strzechą. Niewiele rodzin stać na hodowlę zwierząt. Większość z nich uprawia kukurydzę, maniok, sorgo, proso lub ryż. Niektórzy zarabiają na życie, uprawiając trzcinę cukrową lub bawełnę albo pracując jako robotnicy rolni na pobliskich plantacjach trzciny.
Poza niesprzyjającym klimatem lokalne społeczności borykają się z takimi problemami, jak wysokie koszty produkcji, słabo rozwinięta infrastruktura i opieka zdrowotna czy brak doradztwa w zakresie rolnictwa i odpowiednich technik produkcji.
Związek KCGA powstał w 1996 roku jako wspólne przedsięwzięcie władz Malawi i pobliskiej cukrowni należącej do firmy Illovo Sugar. Celem projektu jest walka z biedą. Aby zwiększyć ilość plonów dostarczanych do cukrowni, rozpoczęto obsiewanie dużych obszarów nieużytków. Zatrudnienie znalazło wówczas 282 rolników, którzy gospodarowali na wydzielonych polach o wielkości od dwóch do trzech hektarów.
Gleba w tym rejonie jest żyzna, jednak brak regularnych opadów deszczu oznacza konieczność budowy kosztownego systemu nawadniania, na który nie stać większości rolników. Bez dostępu do wody produkcja trzciny cukrowej byłaby niemożliwa.
Za sprawą dotacji z Unii Europejskiej udało się zwiększyć obszar uprawy do 1155 hektarów. Liczba członków związku zwiększyła się do 482. Dodatkowo przy uprawie zatrudnienie znalazło niemal 800 stałych i sezonowych robotników rolnych. W latach 2011–2012 zebrano 69 tysięcy ton trzciny cukrowej, z której wytworzono 7700 ton cukru. Kolejny, zrealizowany w 2013 roku program zakładał zwiększenie obszaru upraw do 1 435 hektarów, zwiększenie liczby członków związku do 622 i wzrost produkcji do 16 tysięcy ton cukru rocznie.
Partnerstwo z Fairtrade
Organizacja KCGA uzyskała certyfikat Fairtrade w styczniu 2003 roku. Oprócz wynegocjowanej z cukrownią ceny skupu trzciny cukrowej za każdą tonę sprzedawaną na zasadach Fairtrade związek otrzymuje premię Fairtrade w wysokości 60 dolarów. Rolnicy uzgodnili, że 30% premii będą przeznaczać na lokalne projekty rozwojowe, kolejne 30% na oranie ziemi i ponowny zasiew, natomiast pozostałe 40% posłuży do opłacania czesnego w szkołach oraz poprawy warunków mieszkaniowych rolników. Nad realizacją projektów finansowanych z premii czuwa wybrana komisja.
Przykłady wykorzystania premii Fairtrade
Środki z premii Fairtrade są inwestowane zarówno w podnoszenie wydajności produkcji, jak i opiekę zdrowotną, dostęp do czystej wody, edukację i szereg innych projektów mających na celu walkę z ubóstwem na szczeblu lokalnym. Przykładowe realizacje:
- W 2011 roku otwarto nową szkołę podstawową, do której mogą uczęszczać już pięcioletnie dzieci. Poprzednia szkoła była tak oddalona, że dopiero dzieci w wieku siedmiu lub ośmiu lat były gotowe na to, aby przemierzać tę odległość pieszo dwa razy dziennie;
- Z premii opłacane jest czesne za naukę. Dla lokalnych szkół ponadpodstawowych zakupiono sześć komputerów i trzy drukarki;
- Lokalny ośrodek leczenia bilharcjozy otrzymuje regularnie leki umożliwiające leczenie tej przewlekłej choroby pasożytniczej. Dzięki środkom z premii Fairtrade ośrodek pełni teraz funkcję przychodni zdrowia, w której pomocy medycznej udziela mieszkający na miejscu felczer;
- Zakupiono cztery ambulanse rowerowe. Te rowery ciągnące specjalnie zaprojektowane przyczepy to tani i prosty sposób transportu pacjentów;
- Wywiercono 18 nowych studni, które zaopatrują okoliczne wioski w czystą wodę. Przedtem picie zanieczyszczonej wody ze studni było częstą przyczyną zachorowań na bilharcjozę, cholerę i czerwonkę. Ponadto zdarzało się, że kobiety czerpiące wodę z rzeki Shire były atakowane przez krokodyle;
- W wiosce Salumeji powstał wodociąg, dzięki któremu mieszkańcy mają dostęp do bieżącej wody w swoich domach;
- Dzięki finansowemu wsparciu projektu rządowego wioski Chinangwa i Nrondeza zostały zelektryfikowane. Mieszkańcy mogą teraz korzystać z radia i telewizji, a trzymane w lodówkach jedzenie dłużej zachowuje świeżość mimo panujących tropikalnych upałów. Dzięki elektrycznym lampom dzieciom łatwiej jest odrabiać zadania domowe po zmroku;
- Większość zrzeszonych w związku rolników przeniosło się z krytych strzechą chat do nowo wybudowanych domów z cegły;
- Pola trzciny cukrowej zostały zaorane i ponownie obsiane, aby zwiększyć produkcję, co przełożyło się na wzrost dochodów rolników;
- Związek KCGA przeznaczył dotacje z Unii Europejskiej na sfinansowanie dwuetapowego programu zwiększenia areału pól uprawnych o kolejne 680 hektarów. Do zrzeszenia będzie mogło wówczas przystąpić 340 nowych rolników, którzy dzięki swojej pracy zadbają o poprawę standardu życia swoich rodzin.
Dokąd trafia cukier Fairtrade?
KCGA sprzedaje wszystkie swoje plony na zasadach Fairtrade. Wyprodukowany cukier trafia m.in. do Belgii, Niemiec, Norwegii i Stanów Zjednoczonych. W Wielkiej Brytanii kupują go firmy Co-op, Equal Exchange, Napier Brown, Nirvana Sugars, Traidcraft i Whitworths.
Biały i brązowy cukier KCGA dostępny jest w paczkach i saszetkach. Ponadto jest używany jako składnik ciast, ciastek, czekolady pitnej, słodyczy, a nawet grzanego wina. Stanowi również składnik niektórych kosmetyków Fairtrade, jak peelingi do ciała czy maseczki.