Ben & Jerry’s podbija kubki smakowe warszawian
We wtorek 4 kwietnia w Warszawie było słonecznie i bardzo ciepło – w sam raz, aby orzeźwić się, zajadając pyszne lody. Kto w tym czasie znalazł się w okolicach Dworca Centralnego, miał okazję spróbować wyśmienitych lodów Ben & Jerry’s rozdawanych w ramach akcji Free Cone Day. Po zaspokojeniu apetytu uczestnicy akcji mogli odwiedzić stoisko Fairtrade Polska, aby dowiedzieć się więcej na temat Sprawiedliwego Handlu.
Firma Ben & Jerry’s słynie nie tylko z doskonałych lodów, ale również z zaangażowania na rzecz etycznego i zrównoważonego biznesu. Oprócz mleka od „szczęśliwych krów” i jaj od kur z wolnego wybiegu do produkcji lodów używa się szeregu składników z certyfikatem Fairtrade, jak kakao, cukier trzcinowy czy wanilia. Organizacja Fairtrade Polska z radością przyjęła zaproszenie do udziału w pierwszej z serii akcji Free Cone Day, która polega na darmowej degustacji lodów Ben & Jerry’s i zawsze wzbudza duże zainteresowanie. Tak było i tym razem – według szacunków organizatorów warszawski Free Cone Day zgromadził 8 tysięcy uczestników.
Wiele osób odwiedziło również stoisko Fairtrade, przy którym można było wziąć udział w miniwarsztatach i dowiedzieć się więcej na temat Sprawiedliwego Handlu i systemu Fairtrade.
„Free Cone Day to wielki sukces nie tylko dla Ben & Jerry’s, ale również dla Fairtrade” – przyznał Tomasz Makowski, Key Account Manager Fairtrade Polska. „Zainteresowanie tematem Fairtrade było naprawdę spore, o czym świadczy choćby duża liczba rozdanych ulotek i materiałów. Bardzo się cieszymy, że firma Ben & Jerry’s tak aktywnie działa na rzecz popularyzacji idei Sprawiedliwego Handlu i z przyjemnością będziemy włączać się w dalsze działania”.
Kolejna okazja ku temu, aby spróbować pysznych lodów i dowiedzieć się, dlaczego warto wybierać Fairtrade, nadarzy się już niebawem – najbliższy Free Cone Day przy okazji obchodów Dnia Ziemi 22 kwietnia w Krakowie.
Więcej informacji na temat filozofii firmy Ben & Jerry’s można znaleźć w serwisie internetowym http://www.benjerry.pl/
Data publikacji: 7 kwietnia 2017