Spółdzielnia Fairtrade CUNAVIR z Peru
Na zaproszenie Szczypty Świata w lutym w Polsce gościł szef spółdzielni CUNAVIR – Noe Roger Roncal Munoz.
Noe Roger spotkał się z gośćmi Wrocławskiego Bazaru Smakoszy oraz Restaurant Day we Wrocławiu. Były rozmowy przy kawie i o kawie, o ekologicznych uprawach oraz o Fair Trade.
Spółdzielnia CUNAVIR, z siedzibą w Villa Rica w Peru, powstała w 1994 roku i liczy 220 członków, których część stanowią Indianie Yanesha. Ich uprawy znajdują się w ustanowionym przez UNESCO Rezerwacie Biosfery Oxapampa-Ashaninka Yanesha.
CUNAVIR jest doskonałym przykładem tego jak powinny funkcjonować uprawy ekologiczne oraz jak powinien funkcjonować Fair Trade. Kawa uprawiana jest na niewielkich przydomowych poletkach, ekologicznych i zawsze zacienionych. Członkowie spotykają się raz na kilka miesięcy i rozmawiają o planach, kwestiach technicznych i problemach. Plany opracowuje wybrana demokratycznie grupa-zarząd, na czele z szefem, którym od roku jest Noe. Potem propozycje są poddawane pod głosowanie. Spółdzielnia ma certyfikat Fairtrade. Oprócz ceny za ziarno kawy (ceny wyższej o lokalnych standardów) spółdzielnia otrzymuje premię Fairtrade, która w poprzednich latach została spożytkowana na wyposażenie suszarni do kawy, zakup ciężarówki oraz zatrudnienie na stałe jednego inżyniera i trzech techników, którzy pomagają w zrównoważonym prowadzeniu upraw, przygotowaniu nowych sadzonek i szkolą rolników. Od kilku miesięcy problemem rolników (i to nie tylko z tej spółdzielni) jest grzyb La Roja, który dziesiątkuje uprawy.
Spółdzielnia CUNAVIR produkuje wysokogórską arabikę dla segmentu specialty. Jej kawa jest w Polsce dostępna od kilku miesięcy pod polską marką produktów Fair Trade: Pizca del Mundo. Na cześć miejscowości, z których pochodzą jej producenci, sprzedawana jest pod nazwami Oconal oraz Villa Rica.