„Podróż do źródeł smaku” marki Pizca del Mundo
Zobacz nowy film z serii „Podróż do źródeł smaku”, który powstał dzięki zaangażowaniu twórców marki Pizca del Mundo. Tematem odcinka jest proces obróbki kakao od ziarna do czekolady.
Zapraszamy do obejrzenia najnowszego odcinka z serii „Podróż do źródeł smaku” z marką Pizca del Mundo na temat długiego i dość skomplikowanego procesu obróbki ziaren kakao od zbioru do czekolady. Z odcinka można dowiedzieć się nie tylko, z czego powstaje czekolada i jak robi się kakao w proszku, ale także czy biała czekolada jest zdrowa oraz jak z kakao zrobić herbatę.
O serii „Podróż do źródeł smaku” i marce Pizca del Mundo
Połączenie obłędnych smaków, dalekich podróży, pięknych obrazów oraz przywiązania do ekologii i chęci wspierania etycznych rozwiązań – Pizca del Mundo (czyli po hiszpańsku “szczypta świata”) powstała w 2012 roku. Jest to całkowicie polska marka utworzona przez entuzjastów tego, co pyszne.
Mieścimy się na Dolnym Śląsku, w małym, zielonym miasteczku Oborniki Śląskie. Zaczęliśmy od kawy, wszak fajnie jest zaczynać od kawy. Zwłaszcza, że bez kawy życie jest jakieś takie mniej wyraziste… Uwielbiamy czekoladę, zwłaszcza taką zniewalającą oryginalnymi smakami. Lecz naszym konikiem jest yerba mate… eksperymentujemy i mieszamy ją z przeróżnymi ziołami i przyprawami. Jednak nie spoczywamy na laurach i wymyślamy kolejne przepyszne produkty. Chętnie dzielimy się tym, co wiemy podczas warsztatów, eventów, spotkań i po prostu przy kawie. Nie ma co ukrywać – lubimy gadać! Nasze produkty nigdy nie są przypadkowe, dopieszczamy je pod każdym względem, nie idziemy na kompromisy. Starannie wyszukujemy ekologiczne surowce. Certyfikowane ziarna kawy, kakao czy liście yerba mate. Staramy się kupować zawsze u źródeł, czyli od rolników je uprawiających. Wybieramy kooperatywy i rolników działających w ramach Sprawiedliwego Handlu. To nie wszystko – kiedy tylko to możliwe, staramy się odwiedzać współpracujących z nami rolników i gościć ich u nas. Stawiamy na relacje i dbamy o jakość.
tak swoją markę opisują jej twórcy – Agnieszka i Janek.
Twórcy marki Pizca del Mundo: Agnieszka Bińkowska i Jan Frącz na Forum Fairtrade w Łodzi (2019). Fot. Maciej Zygmunt
Oto czego można się spodziewać w filmach z serii „Podróż do źródeł smaku”:
- Konkretnej wiedzy na temat kawy, czekolady i herbaty, opartej na aktualnych badaniach oraz na doświadczeniu twórców Pizca del Mundo.
- Relacji z wielu podróży, odwiedzin u spółdzielni rolniczych, rozmów z rolnikami na temat uprawy kawy czy kakao.
- Mnóstwo pomysłów i porad dotyczących tego jak zaparzać, przygotowywać, przechowywać kawę, herbatę czy kakao oraz czego absolutnie nie robić.
Zwiastun serii „Podróż do źródeł smaku”:
Data publikacji: 9 stycznia 2023